Головна » 2013 » Травень » 31 » Звіт з прощі "Слідами віри Митрополита Андрея"
16:16
Звіт з прощі "Слідами віри Митрополита Андрея"
На початок прощі, 24 травня о 10.00 год. на Літургії у Прилбичах з закликом бути чуйним на поклик Божий звернувся до прочан о. Йоан Лубів, ЧСВВ. магістр новиків отців Василіан. Прочан сповідав о. парох Андрій Стадницький, а вірні почастували гостей у музеї Кир Андрея і блаженного Климентія Шептицьких борщем та яворівським пирогом.

Зустріч, Судова Вишня, 24.05.2013Розпочалася проща під супровід пісень братів з новіціату і під рясним дощем, який пригадав слова Софії з Фредрів: "Погода під ту пору була непривітна, темна і дощова".

Громада у супроводі ДАІ і швидкої допомоги вирушила в сторону Судової Вишні. У дорозі розважали молитву Кир Андрея "Перед Твоїм Хрестом, Ісусе Христе, стаю разом із Твоєю Матір’ю, яка є й нашою Матір’ю, ... передаю Тобі в опіку цілу мою родину. Допоможи їй Господи розростися широко й у всіх поколіннях служити Тобі вірно".

Ченці і вірні, Острожець, 25.05.2013Без пригод і з молитвою прочани зайшли у містечко Судова Вишня, де їх процесійно зустрічали віряни і отці грекокатолицької та римокатолицької громад Михаїл Чамарник і Каспер Копець разом з православним благочинним о. Іваном Тиндиком (УАПЦ), який запросив громаду до храму, де віряни помолились Молебень.

Слово про випробування віри о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ, скріпило громаду, яка з піснею відвідала храми Судової Вишні. Тут до прощі долучились студенти-василіяни з інституту ім. Велямина Рутського. Однак міський голова містечка п. Олег Мартинець не відпустив нас без обіду, на якому усім прочанам, зокрема й п. Гануті Ярославі і Марії Булі з Прилбич, були вручені хусти прочанина з гербом Кир Андрея і девізом A cruce salus (У хресті спасіння).

Процесія, Дмитровичі, 24.05.2013У Дмитровичах і Вовчищовичах наснаги прочанам додала тепла зустріч парохів о. Івана Дмитріва (УГКЦ) і о. Миколая Лесюка (УПЦ КП) з вірними. У селищах і містечках прочан щедро гостили віряни і голови сільських рад. Слово Кир Андрея знову лунало у храмах, старші люди згадували, як то перед війною прочани йшли до Добромиля на відпуст, а вірні долучалися до громади прочан починаючи від Прилбич.

Прочани, Волчищовичі, 25.05.2013На нічліг громада уже налічувала 25 ченців і вірян. Потрібно зазначити, що віряни у Вовчищовичах зустріли прощу з портретом з ювілею 30-ліття на митрополичому престолі Кир Андрея 1930 р., який у їх селі переховували увесь час і який зараз перебуває у храмі. Дидятицький сільський голова Цюпак Іван вміло організував нічліг прочан серед вірних, однак і соціальний гуртожиток у Вовчищовичах гостив скаутів прочан, а на другий день молодь з гуртожитку на чолі з вчителем п. Володимиром Діяничем долучилися до прощі.

Хресна дорога, ПідліскиНа другий день з молитвою Кир Андрея прочани і вірні с. Підліски на Хресній дорозі розважали про страсті Господні та кризу віри у сьогоденні. Далі громаду зустрів о. Миколай Головецький, парох с. Острожець і Крукеничі, який супроводжував прочан. У храмі св. Параскеви прочани мали Літургію і слова науки Кир Андрея: "Грішники в праці Христа, в Його святому ділі мають привілей першенства. Для них Христос усе вчинив, віддав усе, для них має першу, найбільшу любов, до них належить ціле Його життя, ціла Його праця".

Літургія, ОсторожецьУ Крукеничах нас гостинно прийняв сільський голова Берсеньов Юрій, а прощу супроводжував через ліс у Боляновичі місцевий лісник п Генадій, який поділився своїми радостями і бідами. Тут уже другу годину на перехресті нас очікував парох о. Анатолій Демченко з громадою і Золотковицький сільський голова Збитковська Леоніда.

Спільну молитву скріпляли слова Кир Андрея: "Христе Спасителю, що Тебе розп’яли наші гріхи та беззаконня. Ти з хреста дав нам Свою Матір, а нас поручив Їй як дітей. Те, що Ти колись святому Йоанові сказав, те скажи і нам, бідним, нещасним грішникам, скажи нам тим тихим словом Божої ласки, що відзивається глибоко на дні душі: "Вона ваша Мати"".

Отець і вірні пригадували, що свого часу митрополит відвідував їхнє село і пам’ять про нього живе і отримала новий поштовх. Зі словами пісні "Воскрес Христос, велично дзвін" вітали вірні прочан біля будови нового храму у с. Йорданівка. Телефонував стурбовано о. Євген Макогон з Радохінців у вечірньому сумерку, очікуючи на прочан, куди через поля провели віряни Андрій і Богдан, де ми коротко, але щиро молились.

Хуста прочанТрьох прочан підібрала машина супроводу п. Олега Хлопецького, який від Судової Вишні з турботою опікувався речами і втомленими прочанами. Покріпивши сили, громада уже після заходу сонця через ліс рушила на Міженець, дорогу нам освітлювала бурова вежа, яка шукає поклади газу, у с. Дешичі, яке ми минали, щоб скоротити дорогу, горіли усі світла газопромислу, запалені турботою дешичан.

Вірні та парох о. Антон у с. Міженець витривало очікували нас з процесією біля церкви, а згодом у селі, однак проща вийшла несподівано уже прямісінько біля школи, яка світилася і з готовністю прийняла прочан. Директор п. Ірина Лапицька завела нас у меморіальний клас, де розповіла про світлу постать Предтечі Руської Трійці о. крилошанина Івана Могильницького. Опівнічна зустріч, подячний молебень з вірними у катехитичному класі школи, який очолив о. парох, трапеза огорнули прочан теплом турботи громади вірних.

Несподівані зустрічі прочан це ще одна зі світлих сторін цієї прощі. У Міжинцю зустрілися знайомі по прощам віряни, які радо взяли у гостину прочан. Скаути і молодь без зайвої спонуки пішли на відпочинок у спортивний зал школи, гостинно наданий директором школи п. Іриною. Спокійний відпочинок прочан освітлювали вогні недалекого Перемишля.

Зранку після ситного сніданку прочани у супроводом ДАІ і швидкої допомоги рушили у цей третій і останній день до цілі своєї мандрівки — Добромильського монастиря оо. Василіян. Втому неначе рукою зняло і, подолавши майже 20 км. за чотири години, прочани піднялися на гору, де уже 400 років лунає молитва ченців монастиря св. Онуфрія у Добромилі. Втомлених, але шасливих прочан скріпили слова Кир Андрея: "Не сумуйте, зближається хвилина, де ваші терпіння обернуться в радість".

Перед монастирем зі святковим короваєм прочан зустрічав ігумен о. Симеон Манько, ЧСВВ, який і очолив святкову Літургію, під час якої прочани молилися за посередництвом Кир Андрея за щасливу операцію для Іванки, яка при надії потрапила у лікарню через відмову нирок. Згодом ми дізнались, що хірурги щасливо провели операцію, давши матері надію на життя для семимісячної Тетянки.

Після завершення Літургії громада помолилася за посередництво Кир Андрея та відвідала келію-меморіал Кир Андрея, яку з нагоди 125-ліття його вступу у монастир, турботливо і заповзято готував о. Антоній Яремчук, ЧСВВ. Після святкової трапези зі словами прощання та заохоти до відновлення традиції прощ до Добромиля звернулися до вірян організатори прощі, пообіцявши що наступного року 30-31 травня 2014 відбудеться друга проща слідами Митрополита.

Радісну і трохи сумну атмосфера, яка панує завжди при прощанні, скріпила молитва за прославу на престолах святих Слуги Божого Кир Андрея у храмі св. Онуфрія.

Відеопрезентація прощі:



Окрема подяка за супровід ДАІ, служби охорони здоров’я, забезпечення правопорядку
п. Миколі Романюку, голові Яворівської районної державної адміністрації
п. Івану Карпі, голові Яворівської районної ради
п. Любомиру Збитковському, голові Мостиської районної державної адміністрації
п. Ігору Стецині, голові Мостиської районної ради
п. Володимиру Цегенько, голові Старосамбірської районної державної адміністрації
п. Оресту Бонку, голові Старосамбірської районної ради
п. Ярославу Бордіяну, начальнику Львівського обласного центру сімї, дітей та молоді о.

Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 957 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ