Головна » 2010 » Квітень » 14 » В Одесі відбувся показ фільму про митрополита Андрея Шептицького: глядачі приголомшені
17:54
В Одесі відбувся показ фільму про митрополита Андрея Шептицького: глядачі приголомшені
В одеському кінотеатрі "Маски" відбувся авторський показ фільму про відомого Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького "Владика Андрей", в якому взяли участь режисер картини Олесь Янчук та автор сценарію Михайло Шаєвич. Після перегляду кінострічки двогодинної автори поділилися своїми враженнями про особу митрополита і відповіли на запитання глядачів.

"Після перегляду фільму на мене наплинули духовні переживання, – ділиться своїми враженнями настоятель Свято-Андріївського храму отець Ігор Тарас. – Фільм показав Шептицького трохи інакше, ніж я його собі уявляв. Пам’ять про нього живе, в тому числі завдяки цьому фільму".

За словами священика, в Одесі митрополит Андрей ніколи не був, проте листувався з місцевим греко-католицьким священиком Іллею Кливаком і навіть виділив кошти на купівлю землі під споруду храму в Прохоровському сквері. "Земля була куплена, проте будівництву церкви завадили більшовики", – зазначив отець Ігор.

"Нам пощастило деякі сцени знімати безпосередньо в палатах митрополита Андрея Шептицького, – розповідає режисер Олесь Янчук. – Там відчувалася дуже сильна аура цієї людини, ми там розмовляли пошепки. Це дуже допомогло під час зйомок".

"У радянські часи про Шептицького було знято три фільми, – говорить сценарист Михайло Шаєвич. – Однак ті фільми абсолютно зіпсували особистість митрополита, перетворили його на якогось вбивцю, лиходія. Коли ми почали працювати з документами і збирати інформацію, перед нами постала зовсім інший образ – образ людини культурної, освіченої, що втілює в собі справжній аристократизм".

На питання з залу про те, чому євреї не дякують Шептицькому за порятунок численних євреїв і, зокрема, сина рабина Курта Левіна, сценарист Михайло Шаєвич розповів про свою зустріч в Америці з самим Куртом Левіним. "Він чудово пам’ятає про благодіяння митрополита Шептицького, вдячний йому, і все своє довге життя не перестає розповідати про його подвиг, – наголосив сценарист. – Під час презентації "Владики Андрея "на Канському кінофестивалі Курт Левін виступив зі зверненням до глядачів, дуже хвилюючим зверненням".

Михайло Шаєвич також розповів, як під час зйомок кінокартини знімальна група звернулася до київської синагоги з проханням посприяти в записі дитячого єврейського хору. "Спочатку євреї дуже здивувалися – яким це чином митрополит Андрей Шептицький може бути пов’язаний з історією єврейського народу? Але потім, вивчивши з нашої подачі історичні документи, київські євреї проголосили Шептицького Праведником світу і навіть посадили дерево в його честь навпроти центральної київської синагоги імені Бродського.

"Спочатку замислювався серіал, але це дуже витратна справа, – розповідає Олесь Янчук. – Був відзнятий більш довгий сюжет, ми його скорочували". Також режисер розповів про показ картини в Росії. У Росії знімальну групу запросили на фестиваль "Кіношок". "Журналісти були налаштовані на скандал, але цього не сталося – всі були здивовані побаченим. Як вони сказали, особистість митрополита їх дуже зацікавила".

Як зазначив режисер Олесь Янчук, в даний час є домовленості з телеканалами про показ картини "Владика Андрій" на телебаченні.

Організатором авторського показу фільму "Владика Андрій" виступило товариство "Просвіта".

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua та www.cerkva.od.ua/index.php

Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 898 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ