Головна » 2011 » Березень » 27 » У Києві відбувся чин інтронізації новообраного Глави УГКЦ (відео)
17:23
У Києві відбувся чин інтронізації новообраного Глави УГКЦ (відео)
За матеріалами http://www.ugcc.org.ua

У Хрестопоклінну неділю, 27 березня, о 9.45 чин уведення на престол новообраного Глави УГКЦ Владики Святослава (Шевчука) розпочнеться Хресною ходою.  Процесія, очолювана хрестом і хоругвами, рушить від церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці до  головного храму греко-католиків – Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Попереду йтимуть священики з усіх єпархій та екзархатів УГКЦ, які прибули на інтронізацію нового Глави Церкви, за ними – ієрархи Церкви, митрополити і єпископи, одягнуті в усі ризи. Для участі у церемонії інтронізації до Києва прибули біля 60 ієрархів УГКЦ та інших Східних католицьких Церков, зокрема єпископи Мелхітської Греко-Католицької Церкви на чолі з Патріархом Антіохії Григорієм ІІІ (Лагамом), Секретар Конгрегації для Східних Церков Архиєпископ Кирил Василь, Апостольський Екзарх для католиків візантійського обряду в Сербії та Чорногорії Преосвященний Владка Юрій (Джуджар), Архиєпископ Пряшівський для католиків візантійського обряду Високопреосвященний Владика Іван (Баб'як), архимандрит Ян Сергій (Гаєк) з Білоруської Греко-Католицької Церкви. Завершить процесію облачений в архієрейські ризи новообраний Предстоятель Церкви Владика Святослав.

О 10.00 новообраний Глава Церкви зійде на архієрейський амвон («кафедру» у центрі храму). Після цього секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) виголосить Синодальні рішення про вибори Предстоятеля Церкви.

Далі під спів «Аксіос!» (з грецької – «гідний», виголошується зокрема при рукопокладанні) один з архиєреїв подасть новому Главі Церкви предстоятельський омофор, а інший - другу панагію (енкольпіон). Предстоятель одягне ці елементи перед богослужінням, оскільки в УГКЦ, згідно традиції, предстоятельський омофор з п’ятьма нашивками та дві панагії (панагія і енкольпіон) носить лиш Київській Митрополит.

Наступним моментом чину інтронізації буде вручення новому Главі Церкви митри, а відтак - нового жезлу. Символ прийняття нової влади і нових повноважень майбутній Першоієрарх Церкви отримає з рук Архієпископа Львівського Ігоря (Возьняка), який до звершення інтронізації виконує обов’язки Адміністратора УГКЦ. Напередодні, після оголошення про вибір Глави Церкви, Блаженніший Любомир (Гузар) вже передав Владиці Святославові (Шевчуку) літургійні відзнаки Верховного Архиєпископа – енкольпіон (медальйон з образом Ісуса Христа), панагію та хрест, в яких колишній Глава Церкви упродовж минулого десятиліття служив Літургії.

Своє Предстоятельське служіння Владика Святослав розпочне Молитвою входження на первосвятительський престол. Її було укладено  на основі молитви єпископів при входженні на свою кафедру з рукописного архиєратикона Бачинського. Після цього пролунає запроваджена у часи Патріарха Йосифа (Сліпого) «Молитва за Патріарха».

Центральним літургійним моментом інтронізації, за візантійською традицією, є обряд посадження на горне сідалище, яке здійснюється після «Трисвятого». Після співу «Хресту твоєму...» відбудеться діалог між дияконом та Предстоятелем, і Владика Святослав піде до горного сідалища, де митрополити та найстарші єпископи тричі посаджуватимуть його на первосвятительський престіл Отця і Глави УГКЦ, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Митрополита Київського, єпископа Кам’янця-Подільського.

Після цього Блаженніший Святослав виголосить своє перше патріарше слово. Вкінці Літургії Василія Великого у храмі звучатимуть слова привітання та многаліття.

Очікується, що о 12.00 Предстоятель УГКЦ здійснить підхід до преси. Перша прес-конференція Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) відбудеться у вівторок, 29 березня, о 9.30 у приміщенні Інформаційного агентства УНІАН.

Категорія: Життя УГКЦ | Переглядів: 1206 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ