Головна » 2009 » Грудень » 8 » «Листопадові дні родини Шептицьких»
10:18
«Листопадові дні родини Шептицьких»
8 грудня 2009 року у Львівському музеї історії релігії, відбулося відкриття виставки «Листопадові дні родини Шептицьких», присвячена 140-й річниці від дня народження Блаженного Климентія Шептицького (17.11.1869-1951) та 65-й річниці від дня смерті Слуги Божого Андрея Шептицького (29.07.1865-1.11.1944).
 
Організатори цієї воістину яскравої, і неповторної виставки, влаштували і провели її у теплій родинній атмосфері, яка панувала цього вечора в одній із багатьох музейних кімнат. Голова сакральної комісії Львівської Архиєпархії УГКЦ о.Севастіян Дмитрух розповів присутнім про значущість проведення такокого заходу для всіх нас, українців, вірних Греко-Католицької Церкви. Єромонах Севастіян зазначив, що маємо пам’ятати і гідно вшановувати один з визначних родів Галичини-родину Шептицьких, яка на прикладі свого власного життя поєдналась назавжди з українською землею, її людьми. Стали духовною елітою нашого народу, і, що особливо важливо, внесли неоціненний вклад у розбудову Української Католицької Церкви, у боротьбі за розвиток національної свідомості та у формуванні державницького мислення.
 
До реалізаторів виставки, а також й до гостей звернувся з вітальним словом Преосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський. «Насамперед хочу сказати, що дуже велика заслуга матері Шептицьких, як вона їх побожно виховувала, строго настановляла часто згадуючи про життя Ісуса Христа. Його життя, смерть, діло спасіння Господа. Отож, ми бачимо, як ті моління матері, старання у вихованні-як все це гарно поєдналося у її дітях, котрі стали побожними і великими людьми. В свій час вони перейшли з Римо-Католицької до Греко-Католицької Церкви, не встидалися казати, що належать до «руського» роду, українського славного роду! Дякую музею релігії, котрий завжди турбується про те, щоби у його залах відбувалися подібні виставки й різноманітні заходи. Дякую о. Севастіяну, монахам студитам, які старалися, знаходили, збирали реліквії, славні експонати, що ми тут бачимо. Ще раз дякую усім вам, що знайшли час, і вшанували своєю присутністю виставку «Листопадові дні родини Шептицьких», цих великих світлих постатей нашої Церкви і нашого народу», – завершив свою промову Правлячий Архиєрей.
 
Співорганізаторка виставки, директор Львівського музею історії релігії пані Зоряна Білик сказала, що добре було б, якби ми, керуючись мужніми вчинками родини Шептицьких ставали сильнішими, і йшли вперед до тих вершин, які кожен собі обрав. Також п. Зоряна Білик порадила усім прочитати три послання Митрополита Андрея Шептицького, які ним були написані в часі приходу більшовиків до влади, у 1939 році. Зворушливою стала розповідь доктора Львівського Медичнрго Університету ім. Данила Галицького, пані Оксани Боржеївської. Завдяки доброті і милосердю Митрополита Андрея, мама п. Оксани отримала змогу здобути освіту. Виїзджаючи до Сибіру, їхня родина взяла знимку Митрополита, сховану під знимкою супостата Сталіна. Куратор експозиції пані Руслана Бубряк, розповіла багато цікавого, як саме створювалася виставка, як добиралися, впорядковувалися ті, чи інші особисті речі Митрополита. Хор «Артос», церкви Блаженного Климентія Шептицького виконав декілька неповторних творів.
 
Зоряна Грабик,
прессекретар Львівської Архиєпархії, УГКЦ
Категорія: Паломництво до Прилбич | Переглядів: 1009 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ