Головна » 2011 » Березень » 7 » Голова Львівської обласної ради побував у родинному селі митрополита Шептицького
21:22
Голова Львівської обласної ради побував у родинному селі митрополита Шептицького
За матеріалами: http://www.oblrada.lviv.ua/novyny.php

7 березня 2011 року голова Львівської ради Олег Панькевич разом із депутатами, членами постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради, а також депутатами від Яворівщини побували у селі Прилбичі Яворівського району, де народився митрополит УГКЦ Андрей Шептицький. Приводом для відвідин Прилбич, за словами голови обласної ради, стало особисте прохання владики Любомира Гузара посприяти діяльності музею Андрея Шептицького у селі.

Прилбичі – родинне село митрополита Андрея Шептицького, у якому знаходиться усипальниця родини Шептицьких. До війни тут був також і маєток Шептицьких, проте з приходом радянської влади у 1939 році маєток розграбовано, пізніше він згорів. На місці, де стояв родинний палац Шептицьких згодом збудовано будинок культури. У цей час Народний дім перебуває в жахливому стані, на його ремонт та реконструкцію потрібні чималі кошти. Тож керівництво села звернулося за допомогою до обласної ради.

На тому місці, де був сад Шептицьких, нещодавно збудовано нову греко-католицьку церкву, перед якою до річниці з дня народження Андрея Шептицького буде відкрито скульптуру із постатями Климентія та Андрея Шептицьких. Біля храму, за словами настоятеля отця Андрія Стадницького, планують відкрити музей Андрея Шептицького. Приміщення для нього вже збудоване, проте музей поки що не функціонує. Для того, аби він повноцінно запрацював, потрібні кошти.

"Звичайно, що таке село, як Прилбичі, у якому народився і виріс Андрей Шептицький, повинне бути осередком українського духу, зразком для наслідування, – говорить голова Львівської обласної ради Олег Панькевич. – Село, а зокрема, те місце, де був маєток Шептицьких, повинне мати благоустрій, який нагадував би нам про історію цієї славної родини. А тому ми сьогодні звертаємося до керівництва села та району подавати нам пропозиції щодо того, як би мало виглядати те місце, де було обійстя Шептицьких. Ми ж у свою чергу будемо звертатися до науковців, щоби розробити певний проект. Тож маю надію, що під час ухвалення змін до бюджету ми зможемо передбачити деякі кошти, щоби допомогти селу. Сподіваємося також і на підтримку та розуміння мешканців села".
 
Нагадаємо, що 18 лютого 2011 року відбулася зустріч Блаженнішого Любомира із головами обласних рад західних регіонів України. На ній голова Львівської обласної ради Олег Панькевич презентував Патріарху ґрунтовне шеститомне видання-альбом "Українські січові стрільці", співавтором якого виступив голова Львівської обласної ради. Блаженніший Любомир подякував головам обласних рад і попросив їх взяти під опіку головні святині краю: тернополян – Зарваницю та музей Йосипа Сліпого у селі Заздрість, франківців – музей кардинала Любачівського у Долині, львів'ян – рідне село Андрея Шептицького Прилбичі.
Категорія: Події у житті с. Прилбич | Переглядів: 1383 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ