Головна » 2010 » Листопад » 2 » Відкриття виставки, присвяченої Митрополитові Андрею
15:43
Відкриття виставки, присвяченої Митрополитові Андрею
02 листопада у Львівському історичному архіві з нагоди 66-ої річниці з дня відходу до вічності Слуги Божого Митрополита Андрея відбулося відкриття виставки. На ній представлені документи та фотографії про життя та діяльність митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Особливістю експозиції є герб та інсталяційні грамоти родини Шептицьких, дипломатичні паспорти, листи дітей-сиріт до митрополита. Про це на відкритті зазначила завідувач сектору релігієзнавства Центрального державного історичного архіву у Львові Оксана Гайова. За її словами, до створення цієї виставки долучилися Львівський обласний архів та Івано-Франківський державний архів.

Привертають увагу в експозиції – чутливі листи дітей-сиріт, написані до митрополита. "Найдорожчий татечку, я, любий, дуже боюся чорта. Най татечко прийдуть і мене сховають під плащ і чорт мене не буде бачив". "Найдорожчий татечку. Я ще не умію писати, але пишу кілька слів, щоби сказати, що я татечка люблю, бо я не маю живого мама і тата мені померли, а тут я маю. Цілую ручки".

"Листи були різні, адже при кожному монастирі був сиротинець, - час тоді був такий. Через подібні листи про митрополита складали різні небилиці, начебто мав він дружину і багаточислене потомство.

У митрополита був колосальний список кореспондентів, з якими він спілкувався. Та листи проходили цензуру, і щоб не бути арештованим, писали так, щоб не зрозуміли справжній сенс речей у жандармерії. Зокрема, "Дорогий стрийко" (ніби до родича пишуть), "як поживає ваша дружина" (тобто Апостольська церква), "як поживають ваші діти" (тобто клер УГКЦ)", — розповіла Оксана Гайова.

Після двотижневого експонування у Львові, ця виставка буде передана до музею, що створюється у родинному селі Шептицьких — Прилбичах.

За матеріалами ZAXID.NET

Теж про цю подію можна почитати на Радіо Свобода
Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 750 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ