Головна » 2014 » Листопад » 27 » Увесь час для людей і серед людей: про Митрополита Андрея Шептицького
12:48
Увесь час для людей і серед людей: про Митрополита Андрея Шептицького

26 листопада відбулась науково-практична конференція «Внесок Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу» в конференц-залі Українського католицького університету. Захід присвячений 150-річчю від дня народження громадського та релігійного діяча Андрея Шептицького.

Ця тема об’єднала педагогів з різних регіонів Західної України. Близько два десятки педагогів кожен по-своєму представили постать митрополита Андрея та його діяльність. Лариса Василишин, директор Львівської української гуманітарної гімназії ім. Олени Степанівни, розповіла про духовне становлення майбутнього митрополита. «Шептицький навчав не тільки словом, а передусім прикладом зразкового життя», - зазначила вона.

Галина Сохань, доцент кафедри суспільствознавчої і культорологічної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти зосередила увагу на благодійництві митрополита Андрея та його відкритості не лише християнським організаціям, а й світській освіті, медицині і навіть спорту. «Він покровитель мистецтва: відкрив Національний музей у Львові, громадську організацію «Пласт», «Українську молодь Христові» і заснував Народну лічницю, яка у 1938 році приймала до 50 тис. людей!» - ділиться Галина Сохань.

Андрей Шептицький очолював Церкву і українське суспільство протягом 40 років. Пережив 7 режимів, на своїх плечах переніс дві війни. «Навіть під час війни і лунання гармат Шептицький пише «Декрет про виховання», - каже Олег Огірко, доцент кафедри філософії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького. - Він поєднував християнське виховання з національним вихованням. Митрополит привчав до всього українського. За словами митрополита, християнин повинен бути патріотом, але його патріотизм не може ґрунтуватись на ненависті. Правдивий патріотизм – правдива любов до ближнього».

Слід відзначити, що доповідачі акцентували увагу на творчості і плодах митрополита у сучасному контексті. Кожен вчинок та слово Шептицького є дороговказом сьогодні для нас. За словами Ігора Дрогобицького, доцента кафедри теорії та методики навчання Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти, митрополит Андрей в одному із своїх пасторських послань апелював до вчителів, щоб ті не тільки давали знання, але й вчили молодь застосовувати знання на практиці. «Не надіятись на правительство, а виховувати самостійність у молодій людині», - висловлює думку митрополита Ігор Дрогобицький.

Багато говорили і про соціальне служіння душпастира УГКЦ того часу, що перегукується з сьогоднішнім волонтерством. А книгу митрополита Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату» педагоги радили перечитати і тримати як настільну книгу усім державним мужам, які прийдуть у парламент.

Організатори: Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Інститут екуменічних студій Українського католицького університету.

Джерело: http://www.ecumenicalstudies.org.ua

Фотозвіт

Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 827 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ