Головна » 2010 » Грудень » 14 » У Львові вшанували Митрополита Андрея
11:09
У Львові вшанували Митрополита Андрея
Виставкою «Посвята Митрополитові Андрею» Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького вшанував 145-ті роковини від дня народження Митрополита Андрея та 105-річчя з часу постання установи.

Окрім виставки, у музеї сьогодні відкрили оновлену експозицію «Українське мистецтво кінця XV- початку XVI століть». Тут репрезентовано ікони Бойківщини, Лемківщини, зокрема: «Страшний Суд», «Моління», «Страсті Господні».

Музей з нагоди свята привітали Архієпископ Львівський УГКЦ, владика Ігор Возняк, перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, який наголосив, що потрібно створити ініціативну групу з відзначення 100-річчя відколи Митрополит Андрей подарував музей українському народові. «Вже стало доброю традицією зустрічатися у цей день, тут у музеї, вшановувати велику людину Митрополита Андрея. Його діяльність мала вплив не лише на релігійне, мистецьке життя. Це людина, яка «писала» сторінки епохи, формувала певні цінності, думки, була свідомістю нації», – зазначив М. Янків.

Виставка «Посвята Митрополитові Андрею» обіймає фотодокументальну, родинно-меморіальну, образотворчу шептіціану. До фотодокументального розділу увійшли світлини з фондів музею, збірки «Студіону» й приватних колекцій. Також до експозиції увійшли пам’ятки мистецтва, що репрезентують діяльність визначних пращурів Владики Андрея, пам’ятки книгодрукування, архієрейські облачення, утому числі Митрополита, його митецькі твори. На окрему увагу заслуговує ікона М. Степанович-Ольшанської «Подвижники Унії» 1937 року, твір представляє образ Митрополита А. Шептицького.

Куратор виставки Ангеліна Забитівська повідомила, що експозиція є певним етапом до завершення постійно діючої експозиції присвяченої Митрополиту Андрею, яку планують відкрити 2013 року. У 2013 році відзначатимуть 100 річчя, відколи Владика подарував приміщення та мистецькі цінності українському народові – «Народе мій! Тобі віддаю цю свою найгарнішу дитину. Хай росте і розвивається – Тобі на славу і в користь майбутности» (з промови Митрополита Андрея Шептицького під час відкриття музею 13 грудня 2013 року). Відкриття експозиції відбудеться 2013 року у першому приміщенні музею на вул.. Драгоманова, 42.

Музей був заснований Митрополитом Андреєм Шептицьким як приватна фундація під назвою «Церковний музей» для розвитку української культури. Роботу з організації музею й укомплектування збірок очолив Іларіон Свєнціцький, відомий історик, славіст і мистецтвознавець, в майбутньому — довголітній директор музею (1905—1952). Основу фондів склала особиста колекція засновника, який подарував близько 10 тисяч предметів і утримував музей на особисті кошти. Для експонування колекції у 1911 році був придбано Палац Дуніковських 19 століття по вулиці Драгоманова (тоді — Мохнацького), 42.

В грудні 1909 року музей було перейменовано на «Національний музей митрополита Андрея, графа на Шептичах Шептицького», 11 липня 1911 — на «Національний музей. Ювілейна наукова фундація галицького митрополита Андрея Шептицького». 13 грудня 1913 року урочистим актом музей передано в дар українському народові. Того ж дня експозиції були відкриті для відвідувачів.

В 1930-х роках фонди музею нараховували більше 80 тисяч експонатів. Після закінчення Другої світової війни музей поповнився збірками закритих радянською владою музеїв, зокрема, музеїв Ставропігійного інституту, Львівської митрополії УГКЦ, товариства «Просвіта», НТШ, Народного дому, Богословського наукового товариства, бібліотеки ордену василіан. Музей було перейменовано на «Державний музей українського мистецтва», згодом — на «Львівський музей українського мистецтва».

У 1991 році музей було перейменовано в «Національний музей у Львові. Науково-художній фонд митрополита Андрея Шептицького». Музей отримав нинішній основний корпус — будівлю на проспекті Свободи, 20, побудовану для Промислового музею на початку 20 століття, в якому в радянський час розміщувався Музей Леніна. З 2005 року Національний музей отримав сучасну назву.

За матеріалами
http://www.loda.gov.ua
Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 703 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ