Головна » 2014 » Травень » 12 » Відбулася проща РУДКИ — ПРИЛБИЧІ
08:43
Відбулася проща РУДКИ — ПРИЛБИЧІ

10-11 травня 2014 р., згадуючи 110-ту річницю смерті матері митрополита Андрея Софії Шептицької (з роду Фредро), прочани здійснили піше паломництво з одного родинного села до іншого: з Рудок до Прилбич. Прочани пройшли 40 км шляху за наступним марштутом: м. Рудки - Вишня - Дубаневичі - Шоломиничі - Добряни - Вовчухи - Родатичі - Жбадин - Глинець - Чорнокунці - Мужиловичі - Прилбичі.

Завершилася проща родин у неділю 11 травня. Прочани молилися насамперед за упокій усіх померлих з славних родин Шептицьких та Фредро біля їх родинної усипальниці, а відтак о 12.00 год. завершили святкування Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Собору Пресвятої Богородиці с. Прилбичі, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

 

Спогадами про перебіг пішої ходи ділиться о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії "Постуляційний центр беатифікації УГКЦ".

"Прочанин для наших предків - це людина, яка прибула здалека і перебуває у дорозі до святого місця. Отож місцеві люди виявляли гостинність і допомагали прочанам у їх потребах. Прочанин перебуває у пошуку, звичайно це пошук змін на краще, кращої долі, того, чого немає у буднях життя. Християнин у прощі шукає серед багатьох доріг у світі одну-єдину стежку віри, яку пізнає серцем - шлях наслідування Христа. Після Воскресіння учні у дорозі до Емаусу зустріли Христа і пізнали Його на ламанні хліба. Віруюча людина шукає глибини віри у буднях життя й усі сили скеровує на зміну життя - навернення.

Одною з можливостей призадуми над глибиною духовного життя була Проща родин 10-11 травня 2014 р. з Рудок до Прилбич. У суботу о 9.00 год. зібрались у храмі Пресвятої Євхаристії у Рудках, де розпочали прощу Божественною Літургією та молебнем. Парох о. Богдан пригостив вірних трапезою та поблагословив початок прощі. Пізніше вірних теж гостинно прийняв о. Герард у римо-католицькому храмі Рудок, де була хрещена Софія. Прочани віддалися під покров Пресвятої Богородиці покровительки Бескид і відвідали гріб Олександра Фредро, дідуся митрополита.

У супроводі о. Михайла Кушніра, який відвіз речі прочан у Родатичі, прочани о 12.00 год. були уже у с. Вишня, де у палаці Фредрів голова села розповів про матір Софію Фредро і життя її родини. Відтак у храмі святих Косми і Дам'яна о. Михайло розповів про храм і показав Євангеліє, серед доброчинців якого був Олександр Фредро. Вірні склали свідчення про працю душпастирів у підпіллі. Під час трапези розпочався дощ і отець прихистив нас у плебанії.

Далі шлях пролягав черес с. Дубаневичі, де прощу численно зустріли вірні, і разом біля храму св. Миколая Чудотворця помолилися стихири Пасхи. Вірні супроводили прощу аж до Шоломинич.

Далі очі прочан милували краєвиди квітучих садів і полів села Шоломиничі, де прочани разом з місцевими селянами помолилися Вечірню. Вірні та голова села п. Степан нас відвели до с. Добряни, і далі через с. Вовчухи ми прибули о 21.00 год у с. Родатичі, подолавши 27 км. шляху. Після подячної молитви і трапези ми заночували у місцевій школі, де нас гостив директор п. Степан Салрей.

У неділю, помолившись і поснідавши, вирушили на Жбадин, Глинець, Чорнокунці та Мужиловичі і прибули у Прилбичі (11 км.). У часі прощі роздумували над словами Кир Андрея і священномученика Климентія та Софії, які були у Пам'ятці паломника. Речі підвіз о. Андрій Стадницький парох с. Прилбичі, де прочани прибули о 12.00 год. на Божествену Літургію, яку очолив Високопреосвяшений Митрополит і Архиєпископ Кир Ігор. Владика звернувся зі словом проповіді до вірних і прочан з закликом до наслідування чеснот Кир Андрея і свщмуч. Климентія та у день Матері побажав матерям наслідувати приклад блаженної пам'яті їх матері Софії".

За матеріалами Місії Постуляційний Центр беатифікайії УГКЦ

 

Категорія: Паломництво до Прилбич | Переглядів: 1235 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ