Головна » 2011 » Вересень » 2 » Освячення каплиці Матері Божої в парку Шептицьких
15:34
Освячення каплиці Матері Божої в парку Шептицьких
01 вересня 2011 року у Прилбичах відбулась непересічна подія: у парку, де колись стояла садиба родини Шептицьких, було освячено каплицю Матері Божої. Молебень до Богородиці та чин освячення попровадили священики двох релігійних конфесій, що є у селі: УГКЦ — о. Андрій Стадницький та УПЦ КП — о. Ігор Глушак. Подія довгоочікувана, бо поєднала в собі багато різних ідей та сподівань.

У графському саду колись стояла чудова каплиця, біля якої сам Митрополит Андрей разом з блаженним Климентієм служили Божественну Літургію. Збереглася світлина, на якій зображений якраз один із таких моментів. Стара каплиця, зі свідчень племінника Митрополита Андрея, була поставлена на руїнах старого дому (згорів під час пожежі у 1915 р.): "На руїнах, порослих кущами і диким виноградом, поміж деревами, що скоро росли, збудували мої батьки ... капличку. Поставили в ній статую Матері Божої з Люрду, збережену ще з часів моєї бабусі Зофії з Фредрів Шептицької, а на підвищенні, де стояла статуя, вмурували табличку з написом, що його уклав сам Митрополит. Після висвячення кілька днів відправляли там мої дядьки Служби Божі...” (Іван Лев граф Шептицький. Церковний календарний альманах. — 1973, — с. 83-97)

Впродовж періоду радянського панування багато церковних споруд було знищено. Так сталося й з цією каплицею. Як розповідають мешканці Прилбич, котрі ще пам’ятають ті часи, каплиця була масивною, тому зруйнувати її було непросто. Для цього потрібно було доброї техніки. Солдат армії відмовився руйнувати каплицю, але місцевий агроном "прийшов на допомогу”. Зруйнована каплиця була вивезена до лісу та кинута в болото. Кажуть, що дехто з прилбичан знає про приблизне місце знаходження цих останків каплиці, але з певних причин так і не хоче про це розказувати. Розповідають, що цей агроном через рік повісився, а пізніше утопився і його син. Люди, звичайно, пов’язують це із зруйнуванням каплиці.

Постання нової каплиці є виявом бажання перепросити Господа за давній гріх зруйнування фігури Божої Матері. За час незалежної України мешканці села поділилися на три релігійні конфесії (крім УГКЦ та УПЦ КП, існує теж група людей, які належать до секти ковпаківців). Було впродовж усього того часу чимало ворожнечі й ненависті в серцях людей. Ще й сьогодні є чимало злоби. Тому прилбичани й вирішили відновити у парку Шептицьких каплицю спільними зусиллями, щоб просити у Господа й Матері Божої єдності для села. Звичайно, що шлях до єдності не простий, але так потрібний для кожного з нас.

-----------------

Пресвята Богородице, за Твоїм посередництвом просимо у Господа очищення наших сердець від злоби й ненависті. Очисти нашу пам’ять і даруй нашому серцю прощення. Подай мир в наші сім’ї і родини. Будь нашою Матір’ю і нас усіх збери воєдино під свій покров.
Категорія: Події у житті с. Прилбич | Переглядів: 1863 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 1
1 Богданна Мончак  
0
Як гарно, що спільними силами відбудовують те, що за безбожного режиму було знищене. Всім нам треба просити заступництва Шептицьких, щоб наші родини взорувалися на родинному житті Шептицьких.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ