Головна » 2013 » Жовтень » 15 » Напередодні дня пам'яті Митрополита
21:53
Напередодні дня пам'яті Митрополита
Архиєрейська Літургія перед закритою брамою. 29.07.2006ЧАС ОЧІКУВАННЯ

Вже понад 50 років триває беатифікаційний процес Слуги Божого Митрополита Андрея. Час очікування, коли процес ще не завершено, – надзвичайно цінний для кожного з нас з декількох причин.

Це Господь нам дарує час для поглиблення нашої з вами віри у його святість. Хто з нас добре знає життя Митрополита, його достоїнства, глибину його ідей? Хто читає хоча б час від часу його твори?

Ми всі знаємо, що для ствердження факту святості особи Митрополита Андрея потрібне чудо. А ми молимося про те, щоб за його посередництвом ставалися чуда у наших сім’ях, нашому народі?

ПОТРЕБУЄМО МОЛИТВИ

Я є священиком у Прилбичах, родинному селі Митрополита, вже шостий рік. Якщо не знаєте, про що просити Митрополита, просіть про мир у Прилбичах. Молитва діє.

Комуністична влада ділила людей, нищила всякий християнський мир. У Прилбичах, на превеликий жаль, греко-католиків ще у 1991 році силоміць "попросили” з храму, фундатором якого був перемиський єпископ Атанасій Шептицький (1750-1779) і у якому свою першу Святу Літургію ще у 1892 році служив молодий священик Андрей Шептицький. Дякувати Богові у 1998 році розпочалося спорудження нового храму на честь Слуги Божого Митрополита Андрея, щоб греко-католики таки мали можливість молитися у храмі. Але і тут вороги не спали.

У 2007 році частина громади на чолі з тодішнім адміністратором під час прощі монашества 29 липня на день народження Митрополита закрили храм, ба більше: не дали доступу навіть на церковну територію. Всю ніч прочани молилися на сільській дорозі перед замкненою брамою.

1 листопада на день відходу до вічності Мирополита Андрея це повторилося ще раз. Цього разу храм прийшлося відкрити силоміць, а збунтованого священика через процедуру церковного трибуналу невдовзі осудити карою великої екскомуніки.

Саме 1 листопада серед криків збунтованого народу мене було представлено громаді. Дехто нарікав на церковну владу, чому такого молодого священика кидають просто у "пекло”, а багато прочан у ці дні просто молилися за мир. Молилися до Митрополита про заступництво. І правильно робили. Дякую їм всім.

Греко-католиків таки поділили. Поділ не затерся й досі. В одному храмі ми молимося по черзі разом з екскомунікованим священиком та тією частиною збунтованої громади, яка, б’ючись у груди, каже: "Ми – католики”, проте жодної справжньої участі у служінні з католицькими єпископами не бере (хоча принаймні два рази в рік ця нагода в Прилбичах є).

Не раз чув різні думки щодо зміни ситуації. Хтось імпульсивно гукає: "Треба виставити їх за двері силоміць”. Хтось радить, щоб непокірних здолати руками державних виконавчих служб. Серед наших емоцій легко можна забути про молитву... А я бачу результати.

За кілька років молитви різних людей громада греко-католиків у Прилбичах покріпла на дусі. Впродовж останніх років надзвичайно пожвавився прочанський рух. Ще наразі поволі, але все ж розбудовується паломницький центр у Прилбичах.

Для себе зрозумів наступне: Не треба "боротися” проти тих, хто думає по-іншому, треба "боротися” за них, за їхні душі. "Боротися” молитвою, "боротися” постійною душпастирською працею, найперше серед дітей і молоді, "боротися” любов’ю до кожного з них.

Дякую кожному, хто молиться й молитиметься надалі до Митрополита Андрея про заступництво за мир у його "домі”, його Прилбичах.

P.S.

Митрополит колись в одному листі писав: "Признаюся щиро, без почуття сорому, що якби я залишився навіть на цілі століття у Прилбичах, я не зітхав би ні за чим і не бажав нічого більше…” Маємо нагоду спільно будувати те, що увіковічнить його пам’ять та буде знаком присутності Митрополита Андрея посеред нас у його родинному селі.

Користуючись нагодою, запрошую усіх до співпраці: хтось своїми ідеями, інший коштами, хтось щирою молитвою для розбудови паломницького центру в Прилбичах.

А для ближчого знайомства з діяльністю нашої парафії, запрошуємо відвідати нашу Інтернет-сторінку: http://prylbychi-ugcc.at.ua.

о. Андрій Стадницький
Категорія: Інше | Переглядів: 796 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ