Головна » 2010 » Грудень » 27 » І святий, і Праведник
11:33
І святий, і Праведник
Беатифікація митрополита Андрея Шептицького може відбутися у найближчому часі. А ось із визнанням його Праведником світу зволікають.

Процес беатифікації митрополита Андрея Шептицького вийшов на завершальну стадію — про це в коментарі "Газеті” зазначив отець Роман Тереховський, який є керівником постуляційного центру УГКЦ. За його словами, вже зібрано і досліджено всі необхідні для цього матеріали, їх передали у Римську курію, яка дослідживши їх визнала, що в них немає нічого такого, щоб противилось визнанню його святим католицької церкви. Єдина проблема, яка стояла на заваді — документальне свідчення здійсненого чуда, яке б сталось внаслідок молитовного звертання до митрополита та його заступництва. Однак і її усунуто — священикам вдалось розшукати людину, яка зцілилась за допомогою молитов до митрополита.

Підліток, який мав невиліковну хворобу, разом з батьками виїхав у США. Тамтешні медики так само не змогли нічим зарадити хлопцеві, однак під час перебування підлітка в лікарні, завдяки його прив'язаності до постаті митрополита Андрея відбулось чудесне зцілення. І найголовніше — у цьому випадку медики таки зробили документальне підтвердження цього факту. Тепер, за словами отця Романа Тереховського слід дочекатись рішення Ватикану з цього приводу.

Паралельно із беатифікацією відбувається інший процес. Йдеться про визнання митрополита Андрея Шептицького праведником світу за його внесок у справу порятунку євреїв під час ІІ світової війни. Інститут Яд-Вашем, який мав би прийняти офіційне рішення з цього приводу, під різними приводами зволікає з ним. Поза тим, серед самих євреїв є чимало людей, які вважають, що постать митрополита Андрея гідна цього високого звання.

Передусім йдеться про тих, хто завдяки Шептицькому зуміли пережити Голокост. Один з них — Адам Ротфельд, екс-міністр закордонних справ Польщі, співголова польсько-російської комісії з важких питань та член так званої «групи мудреців» Північноатлантичного блоку. За інформацією радіо "Свобода”, цей польський політик нещодавно взяв участь у варшавській дискусії «Праведики та забуті. Брати Климентій та Андрей Шептицькі».

Під час дискусії йшлося про те, що особи, відповідальні за надання почесного титулу, керувалися антиісторичними аргументами, зокрема, закидали митрополитові Андрею співпрацю з фашистською Німеччиною, а також посилаючись на документи сумнівного походження. «Люди, котрі в «Яд ва-Шем» ухвалювали рішення про ненадання титулу «Праведника» Андрею Шептицькому, мають досить слабке, можна навіть сказати – майже нульове уявлення про цю справу. Вони жили в інших обставинах, тож це рішення вони ухвалювали так само, як ухвалюється багато адміністративних рішень на підставі якихось доносів, папірців та різних документів, що були свідомо фабриковані, фальшовані», – сказав Адам Ротфельд.

Сам екс-міністр під час війни переховувався в Унівському монастирі на Львівщині. Адам – єдиний з усієї родини Ротфельдів, хто вцілів під час Голокосту. 2005 року він встановив в Унівському монастирі меморіальну дошку з подякою за порятунок героїчним братам Шептицьким. Ротфельд вважає дивним той факт, що «Яд ва-Шем», надаючи титул праведника Климентію Шептицькому, брату Андрея, злегковажив щодо головного організатора акції порятунку євреїв — повідомляє радіо "Свобода”.

Відомий єврейський громадський діяч Шейхет Мейлох у коментар "Газеті” зазначив, що особисто для нього не підлягає сумніву той факт, що митрополиту Андрею Шептицькому слід присвоїти звання Праведника світу. Адже серед врятованих ним євреїв було і 9 рабинів. Однак проблема головно полягає у відсутності документів, які б свідчили про діяльність митрополита у період ІІ світової війни. Утім під час військових подій багатьом людям було важко зайняти визначену позицію. Загалом же, на думку Шейхета Мейлоха, це питання потребує докладного вивчення і прийде час, і коли воно буде розв'язане.

Тим часом отець Роман Тереховський каже, що питання визнання митрополита Андрея Шептицького Праведником світу є внутрішнім питанням самої єврейської громади. Однак зволікання із цим показує, наскільки фальшивими критеріями керується Яд-Вашем: якщо праведником є Климентій Шептицький — брат митрополита Андрея, який ніколи не діяв без дозволу митрополита або без духовної єдності з ним, то чому зневажено митрополита, хоча він наказував переховувати євреїв і сам це робив.

Це означає подвійні стандарти — вважає Роман Тереховський: "Якщо люди не розуміють, що це одинокий чоловік, який вступився за них в часи нацистського режиму з ризиком для власного життя та власної церкви на державно-політичному рівні, адже він писав листа до Гімлера, до Рібентропа, до Гітлера з вимогою припинити криваві переслідування євреїв — цього не робив ніхто. Якщо вони цього не розуміють, це показує, наскільки мілко плавають ці люди”. Втім митрополит і не потребує формального визнання, оскільки звання Праведника світу йому дав Господь і він не потребує жодного визнання, тим більше з боку людей, які цим словом для самих себе починають торгувати — це в дуже негарному світлі їх виставляє, — зазначив отець Роман Тереховський.

Олександр Сирцов, «Львівська газета»
За матеріалами
http://vgolos.com.ua/politic/6530.html
Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 766 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 1
1 Alaa  
0
Way to go on this esyas, helped a ton.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ