Головна » 2013 » Листопад » 7 » Андрей Шептицький посмертно удостоєний нагороди за порятунок євреїв у часи Голокосту
16:52
Андрей Шептицький посмертно удостоєний нагороди за порятунок євреїв у часи Голокосту

Митрополит Андрей Шептицький був посмертно удостоєний нагороди Антидефамаційної Ліги (ADL) за відвагу і героїзм, рятуючи євреїв від Голокосту. Про це йдеться на сайті Антидефамаційної Ліги.

Митрополит Шептицький був духовним лідером українських католиків на чолі Української Греко-Католицької Церкви з 1900 року і до своєї смерті в 1944 році.

Шептицького посметрно вшанували нагородою імені Яна Карського "Care Award" (за мужність) під час зустрічі Антидефамаційної Ліги в Нью-Йорку. Митрополит визнаний за його мужні зусилля, щоб захистити українських євреїв від винищення, зокрема, він надавав неправдиві документи і переховував їх від фашистів у той час, коли такі дії каралися стратою.

"Ми вшановуємо митрополита Шептицького за його безкорисливе прагнення до збереження людського життя та за боротьбу з антисемітизмом під нацистським режимом”, - сказав директор Антидефамаційної Ліги Авраам Фоксман.

Нагороду отримав родич митрополита професор Єжи Вейман.

У повідомленні організації відзначається, що Андрей Шептицький (1865-1944 рр.) відкрито виступав проти переслідування євреїв та називав дії нацистської влади "політичним вбивством”.

Він мав тісні і дружні зв'язки з єврейською громадою Львівської області і євреї часто зверталися до нього за допомогою. Під його керівництвом надавалися фальшиві документи, включаючи свідоцтво про хрещення, щоб захистити євреїв від захоплення нацистами. Митрополит допомагав євреям переховуватися в монастирях та в його особистій бібліотеці.

Нагорода "Care Award" була заснована Антидефамаційною Лігою у 1987 році.

За матеріалами http://catholicnews.org.ua

Категорія: Андрей Шептицький | Переглядів: 1050 | Додав: o_andriy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Для дітей про Прилбичі
Про Митрополита Андрея
НАШІ БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УГКЦ
С. ПРИЛБИЧІ

КОД ЄДРПОУ 25229264;
ПАТ “КРЕДОБАНК”, МФО 325365,
р/р 2600301547361

+38 067 98-99-370 ugcc.prylbychi@gmail.com
МИ НА КАРТІ